Sunday, July 26, 2009

Kisah terkini.

Sebulan dua ni merupakan tempoh yang agak sibuk buat saya. Sejak dua menjak ni fokus saya ialah kepada keluarga. Kursus yang di jadualkan 19 hb Julai pun terpaksa dibatalkan kerana kesihatan baby yang kurang baik. Kini isteri pun dah semakin sihat, masalah kuning baby pun dah hampir settle. Barulah rasa lega untuk memikirkan hal-hal lain terutamanya mengenai cendawan.

Update projek Chini Agro

Dalam tempoh ni ayah yang uruskan projek cendawan seratus-peratus. Sejak bulan 6 hasil kami semakin berkurangan. Ini kerana bangsal no.1 tu dalam proses 'servis'-pembersihan semula. Bungkah baru tidak di bawa masuk kerana kami ingin cuci bangsal ni terlebih dahulu. Bangsal ni dah mula menunjukkan tanda-tanda pencemaran yang tinggi. Daripada menanggung risiko kerosakan, elokla kami servisnya terlebih dahulu. Semua rak dikosongkan dan disembur dengan klorok 2,3 kali. Awal bulan 7 haritu bungkah baru mula di bawa masuk sikit demi sedikit. Kini 60% ruangan bangsal mula dipenuhi dengan bungkah.

Ke Ekspo Agro Biotech

Sempena dengan hari Pertanian dan Penternakan, pihak Jabatan Pertanian Negeri Sembilan telah menganjurkan satu ekspo yang di beri nama Ekspo Agro Biotech bertempat di Paroi, Negeri Sembilan.

Saya sempat jalan-jalan ke tapak ekspo ni Ahad lepas. Bukan untuk membeli belah, sekadar untuk mendapatkan info terkini mengenai teknologi pertanian dan penternakan.Inilah ekspo pertaniah terbesar yang pernah saya lawati. Terdapat ratusan gerai yang mempamerkan dan menjual pelbagai barangan berasaskan pertanian dan pertenakan. Selain syarikat swasta, agensi kerajaan turut membuat pameran hasil kajian serta penemuan terbaru mereka. Kalau tak silap, ada 3,4 tempat yang membuat pameran berkaitan cendawan.

Salah satu sudut yang menarik ramai pengunjung ialah bahagian ternakan hidup. Selama ni saya tak tahu pun ada kambing yang nak sama besar dgn lembu dan lembu yang lebih besar dari kerbau! Hebat betul teknologi genetik sekarang, macam-macam saiz haiwan boleh diprogramkan. Ada juga haiwan yang dipamerkan di bawa khas dari luar negara.

Saya juga sempat singgah ke gerai Mentah Resources yang menjual pelbagai barangan plastik untuk pertanian. En Rasul dan gengnya memang ligat dalam mempromosikan hasil produk mereka. Mereka kini memberi tumpuan dalam mempromosikan alatan fertigasi yang dikeluarkan oleh kilang mereka sendiri.

Secara keseluruhannya ekspo yang akan berakhir pada 28 Julai ni memang sangat baik untuk dikunjungi. Pihak penganjur nampak bersungguh-sungguh memastikan projek ini berjaya. Aktiviti pertandingan, pameran, gerai2 dan macam-macam lagi mampu menarik ramai pengunjung dan seterusnya mempromosikan lagi aktiviti pertanian dan penternakan.

Itu aje, sekian.

No comments: