Tuesday, October 27, 2009

Lawatan ke Fatisha Agro Farm, FAF

Salam,

Waktu cuti pertabalan Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan yang lepas, saya dan ayah telah pergi melawat projek cendawan FAF yang terletak di Cukai, Kemaman. Ni tapak baru projek yang diuruskan oleh Cik Rusila yang sebelum ni beroperasi di Kajang. Dah lama berhajat nak melawat FAF, kali ni barula dapat ke sana..

Nama FAF memang tak asing lagi di kalangan pengusaha cendawan. Cik Rusila ni antara orang terawal yang membina blog khas mengenai projek cendawan. Saya pun mendapat inspirasi dari blog FAF untuk membina blog ini.

Projek FAF di Cukai sudah bermula sejak 7 bulan lepas. Kini, 100% operasi di lakukan di sini. Mereka kini sudah mempunyai beberapa orang pekerja tetap dan jugak part time. Bilangan bangsal pun kini dah ada 4 buah dan bakal mendirikan 2 buah bangsal lagi. Kesemua bangsal menggunakan atap rumbia. Terasa nyaman betul dalam bangsal beratap rumbia ni. Selain tu, ada jugak bangsal yang guna kayu-kayu hutan sebagai tiang. Menurut Rusila, ini langkah untuk kurangkan kos pembinaan bangsal.




Seronok dapat nengok perkembangan pesat FAF, siap ada restoran sendiri lagi. Tapi waktu saya dan ayah datang, restoran ni belum open lagi setelah berehat panjang waktu Ramadhan aritu. Tak menang tangan utk Rusila uruskan semuanya. Nampaknya FAF kena tambah bilangan pekerja utk licinkan urusan mereka.



Dari segi pasaran, FAF hanya menumpukan perhatian kepada pasaran setempat dan jugak Kuantan. Menurut Rusila, permintaan untuk cendawan di sebelah sana sangat tinggi, mereka sendiri pun belum dapat penuhi semua pasaran di sana. Selain cendawan segar, Rusila turut aktif dalam ekspo2 setempat dengan menjual produk cendawan goreng. Ni antara produk cendawan segar FAF ;




Itu aje, sekian.

Lanchini

No comments: