Wednesday, September 2, 2009

Teknik baru hadapi masalah serangga

Salam buat pembaca,

Kali ni saya ingin berkongsi pengalaman baru kami untuk hadapi masalah serangga dengan menggunakan plastik bergetah. Sebelum ni saya memang ada mendengar mengenai perkara ni tapi takla detail sangat. Tapi waktu ikuti kursus penyakit cendawan bersama Pn Normah haritu, beliau telah memberi penerangan lebih detail mengenai kaedah gunakan plastik bergetah dan berwarna terang untuk memerangkap serangga kecil yang selalu menjadi punca masalah penyakit cendawan. Saya cuba mencari perangkap jenis ni di kedai hardware berdekatan dan juga pasaraya Giant, tapi tak jumpa.

Akhirnya saya dapat juga beli satu set plastik dan gam ni daripada en Nabil, tuan punya NAS Agro farm sewaktu melawat projek mereka baru-baru ni. Beliau telah lama mempraktikkan cara ini dan ternyata cara ni berkesan untuk kurangkan bilangan serangga di dalam bangsal. Nasib saya baik kerana waktu saya datang tu memang tinggal satu set sahaja dalam simpanan en Nabil.

Balik ke Chini saya terus memasang plastik kuning bergetah ni ke di setiap lorong rak cendawan. Selepas 2 minggu, saya pulang ke Chini semula. Inilah keadaan plastik bergetah tu, hampir penuh dengan serangga yang melekat kat situ ;


Selama ni saya cuma guna racun organik dan serai wangi untuk kurangkan masalah serangga. Tapi cara ni leceh sikit kerana terpaksa dilakukan sepanjang masa. Ia akan pergi buat sementara tapi akan datang kembali sekiranya bau serai wangi ini semakin berkurangan. Serangga ni juga akan semakin biasa dengan bauan ni dan tak alah lagi. Dengan plastik bergetah ni, gam getahnya di katakan mampu bertahan antara 6 bulan hingga setahun, jadi tak perlu tukar selalu. Tapi apa yang lebih penting, serangga yang melekat di situ akan mati dan pastinya tak akan datang lagi ke bungkah atau rumpun cendawan kami.


Sekian,No comments: