Saturday, December 5, 2009

Titik perubahan Lanchini

Salam buat pembaca,


Sejak dua menjak ni saya agak jarang update blog ini. Sampai ada rakan yang bertanya mengapa tak update seminggu sekali seperti dulu? Takda perkembangan terbaru ke?

Bukan takde perkembangan terbaru, tapi terlalu banyak 'perkembangan terbaru' yang saya sedang lalui sekarang. Sejak awal November lalu, saya telah ambil keputusan untuk berhenti kerja sekarang. Ini kerana permohonan isteri untuk bertukar sekolah ke Negeri Pahang telah diluluskan. Jadi isteri akan mengajar di sekolah baru bermula daripada Januari depan.

Serentak dengan itu, saya tekad untuk berhenti kerja yang dah saya lakukan sejak 8 tahun yang lalu ni. Mmm, memang susah dan berat hati ni untuk berhenti kerja ni, tapi nak buat camana, bagi saya keluarga mesti didahulukan. Anak-anak masih kecil, jadi biarla saya berkorban kerja sekarang asalkan dapat bersama dengan keluarga setiap masa.

Bila dah hantar surat resign ni, saya terpaksa siapkan juga semua tugasan yang masih belum selesai. Kalau dulu boleh jugak curi-curi masa menaip blog ni, tapi sekarang memang susah sikit. Semakin dekat dateline, semakin banyak kerja bertambah. Saya juga terpaksa sediakan masa untuk memberi tunjuk ajar kepada bakal pengganti nanti.

Buat masa ni saya belum merancang untuk mencari kerja baru di Kuantan. Saya fikir lebih elok saya tumpukan masa dengan projek cendawan Chini Agro tu. Maknanya selepas ni saya akan petani sepenuh masa, hehe.. Selama ni projek ni diuruskan secara 'separuh masa' je dan banyak bebankan ayah saya. Mungkin dah tiba masa untuk saya uruskan projek ni sepenuhnya. Tapi size projek sekarang tak cukup besar untuk tampung pendapatan saya sekali. Sebab itu, dengan sedikit modal yang ada, kami sedang bangunkan 2 lagi bangsal di tapak baru. Hari ni ayah beritahu bangsal no.3 dah siap dan sedia untuk digunakan. InsyaAllah 2 bangsal baru ni bakal memberi tambahan 20 kg cendawan sehari.

Masalah seterusnya nanti ialah untuk mencari pasaran baru. Pasaran kami sekarang hanya tertumpu sekitar Chini aje. Untuk 10 kg sehari tu bolehla cover, tapi jika pengeluaran lebih daripada 20kg, nak tak nak kami terpaksa keluar ke bandar Kuantan atau Pekan pula. Dan sejak sebulan lepas, cendawan Chini Agro dah mula masuk ke pasaran Kuantan. Saya nak ucapkan terima kasih kat en Haris, pengusaha cendawan di Kuantan yang telah sudi berkongsi market dengan kami. Masa saya yang agak terhad ni membataskan aktiviti pemasaran saya. Nasib baik en Haris sudi membantu.

Selain dari persediaan menjadi petani sepenuh masa, saya juga kini mempelajari Pemasaran Internet. Mungkin ramai dah tahu kisah kejayaan Dr. Irfan Khairi kan? Dia ialah seorang tokoh usahawan internet yang berjaya pada usia yang sangat muda. Umur 25 tahun dah jadi jutawan internet, huhu.. Selain dari Dr. Irfan Khairi, ramai lagi usahawan internet yang dah berjaya tapi kurang dikenali.

Pemasaran internet ni banyak cabangnya. Tapi saya kini fokus kepada salah satu cabang iaitu dikenali sebagai pemasaran affiliate. Saya tak nak bercerita panjang mengenai subjek ni kerana ia agak teknikal ( saya pun banyak masih blurr ) dan tak sesuai untuk diceritakan melalui blog cendawan ni. Untuk mereka yang nak tahu, jemput-jemputla datang ke blog baru saya iaitu di http://www.lanchini.com

Itu sahaja perkongsian kali ni, jumpa lagi.

Lanchini.

2 comments:

Amree said...

cayalah Lan. akoo doakan kejayaan ko !

Zamlan said...

Thanks amree,

Cendawan915 pun makin mantap sekarang, tahniah!.